Τράπεζα Αίματος

 

 Η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη.  Για μερικούς ανθρώπους η μετάγγιση αίματος είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή.  Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα φάρμακο. Δεν παρασκευάζεται αλλά προσφέρεται από υγιείς και ανιδιοτελείς δότες.

 Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές και κάνει την δική μας πιο πλούσια, διότι είναι πράξη προσφοράς, αλληλεγγύης, συλλογικού ενδιαφέροντος και αγάπης για τη ζωή.  Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 650.000 φιάλες αίματος το χρόνο και από αυτές οι 110.000 μεταγγίζονται σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.  Αν ένας στους 20 ανθρώπους έδινε εθελοντικά αίμα μία φορά το χρόνο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών της χώρας μας!

 Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος… υποψήφιοι δέκτες όμως είμαστε όλοι.  Συχνά ακούγονται οι εκφράσεις:  «Δεν μου έχει συμβεί ποτέ» ή «Γιατί να συμβεί σε εμένα» ή  «Δεν έχω χρόνο τώρα, θα το κάνω σε μία εβδομάδα». Τα 10 λεπτά δεν είναι χρόνος. Είναι απόδειξη της υπευθυνότητας και της ανθρωπιάς μας.

Ας προσφέρουμε 10΄ για το συνάνθρωπό μας. Για το σύστημα που όλοι αγαπάμε!


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ 4ου ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ


- Κάθε αιμοδότης που δίνει το αίμα του, έστω και μία φορά το χρόνο, στην τράπεζα αίματος του Συστήματός μας γίνεται άμεσα και μέλος της Τράπεζας Αίματος.

- Κάθε μέλος της τράπεζας αίματος μπορεί να ζητήσει φιάλες αίματος για να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ οι ανάγκες που θα προκύψουν, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του, με βαθμό συγγένειας 1ου βαθμού: σύζυγος, τέκνο και γονέας.

- Ημερομηνίες αιμοδοσίας ορίζονται 2 φορές το χρόνο, κατόπιν ανακοινώσεων και πραγματοποιούνται στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ή σε χώρο που θα αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
- Υπεύθυνος για την διαχείριση της τράπεζας αίματος είναι ο Αρχηγός Συστήματος.

- Για να εξυπηρετηθεί ένα μέλος που θα χρειασθεί ΑΜΕΣΑ φιάλες αίματος από την τράπεζα αίματος, θα πρέπει να ενημερώσει τον Αρχηγό Συστήματος για τα εξής:

   α. Το όνομα του ασθενούς

   β. Το νοσοκομείο και την μονάδα που νοσηλεύεται

   γ. την ποσότητα φιαλών που θα χρειασθεί

και στην συνέχεια ο Αρχηγός Συστήματος δίνει εγγράφως την άδεια για τη μεταφορά των φιαλών αίματος από το Κέντρο Αιμοδοσίας, στην μονάδα νοσηλείας του ασθενούς.

- Το μέλος που χρησιμοποίησε ΑΜΕΣΑ τις ανάγκες του σε φιάλες αίματος, οφείλει να τις αναπληρώσει σε διάστημα ενός μήνα από την χρήση τους, με αιμοδότες που θα βρει από το οικείο περιβάλλον του.

 ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Πριν την αιμοδοσία

- Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό (για πρωινή αιμοδοσία) ή μεσημεριανό και να έχουν περάσει 2-3 ώρες (για απογευματινή αιμοδοσία).

- Να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ.

- Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες.

- Να είναι απολύτως υγιής.

- Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα).

Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

- Οι γυναίκες να μην αιμοδοτούν κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης.

Μετά την αιμοδοσία 

- Να πιει τον χυμό και να φάει τα μπισκότα που του προσφέρονται.

- Να παραμείνει στον χώρο της αιμοδοσίας, τουλάχιστον για μισή ώρα.

- Να μην καπνίσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία.

- Να μην οδηγήσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία.

- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση.

- Να πάρει πολλά υγρά και καλό γεύμα.

- Να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ.

- Να ζητήσει βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό, αν αισθανθεί αδιαθεσία.