Η Αγέλη μας

 

 

Η Αγέλη μας, η 4η Αγέλη Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου είναι για πολλά χρόνια μια οικογένεια ενωμένη.Βοηθάμε ο ένας τον άλλον και ζούμε μοναδικές στιγμές σαν μια χαρούμενη παρέα. Η κραυγή μας είναι αυτή που μας ενώνει κάθε φορά που μαζευόμαστε γύρω από τον Ακέλα και τη λέμε δυνατά:
«Πάντα πρώτη δυνατή 4η Αγέλη τρομερή»

Κι όσο πιο δυνατά τη λέμε τόσο πιο ενωμένοι νιώθουμε.

Η καθιερωμένη μας συγκέντρωση είναι μια φορά την εβδομάδα. Μας αρέσουν πολύ οι εκδρομές και οι περίπατοι, οι κατασκευές, τα ζωηρά αλλά και τα ήσυχα παιχνίδια, τα αθλήματα καθώς επίσης και η συντροφιά με άλλα παιδιά έξω από το χώρο της Αγέλης μας.

Κάθε χρονιά είναι για μας μοναδική, γεμάτη από διαφορετικές εμπειρίες και δράσεις.

Η Μέθοδός μας…
Το Επιτελείο εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ταξινομεί τους παιδαγωγικούς στόχους του
έτους με βάση την αξιολόγηση της περσινής χρονιάς αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
των Λυκοπούλων της Αγέλης τους. Διαφορετικοί Στόχοι με βάση της ανάγκες ενσαρκώνονται
κάθε μήνα μέσα από το Μηνιαίο Θέμα, τον Μύθο και τις δραστηριότητες!
Οι δραστηριότητες της Αγέλης περιλαμβάνουν στοιχεία από 5 τομείς ενδιαφερόντων:

  • την Πνευματική Καλλιέργεια (Θρησκεία – ψυχική καλλιέργεια – πνευματική ανάπτυξη και
    δημιουργική απασχόληση)
  • την Ζωή Υπαίθρου (Φύση – περιβάλλον – εξερεύνηση)
  • την Σωματική Αγωγή (Υγεία – υγιεινή – αθλητισμός – αθλητικό πνεύμα – ολυμπιακή ιδέα)
  • τις Τεχνικές Δεξιότητες (Χειροτεχνία – κατασκευές – επισκευές – ψυχαγωγία – μίμηση)
  • και την Κοινωνική Συνεργασία (Οικογένεια – γειτονιά – πόλη – πατρίδα – κόσμος –συνεργασία – προσφορά – προσκοπική οικογένεια)

Μέσα από το παιχνίδι, που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι όλων των Λυκοπουλικών
δράσεων αναπτύσσεται η φαντασία του παιδιού και διοχετεύεται σε εκδηλώσεις που το
διαπαιδαγωγούν και το διδάσκουν.
Το πρόγραμμα της Αγέλης δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει
τις προσωπικές του ικανότητες και κλίσεις, να γίνει χρήσιμο στον εαυτό του και στο άμεσο
περιβάλλον του και να συνηθίσει στην ιδέα της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Η Αγέλη Λυκοπούλων είναι το πρώτο τμήμα ενός Συστήματος Προσκόπων και αποτελείται από τα λυκόπουλα.

Τί είναι Λυκόπουλα..
Τα Λυκόπουλα, οι μικροί μας Πρόσκοποι…
Μία Αγέλη Λυκοπούλων αποτελείται από 5- 32 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 11 ετών και κύριο μέλημά της είναι η γνώση μέσα από το παιχνίδι και την περιπέτεια που "κρύβεται" πίσω από αυτό!
Η Αγέλη κατευθύνεται από τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς της, έχει τη δική της "κραυγή" που τη φωνάζει στην Αρχή και στο Τέλος κάθε δράσης ενώ η Εστία της είναι ο χώρος που μαζευόμαστε και κάνουμε τις συγκεντρώσεις ή ξεκινάμε για κάποιου είδους εξόρμηση στην πόλη ή την εξοχή για μία ή περισσότερες ημέρες!

Γιατί λεγόμαστε Λυκόπουλα…
Ο Rudyard Kipling (Ράντιαρντ Κίπλινγκ), ένας Άγγλος συγγραφέας και ποιητής, έγραψε "Το Βιβλίο της Ζούγκλας". Ο Μόγλης, όταν ήταν μωρό, εγκαταλείφθηκε στο δάσος και ανατράφηκε απο μια οικογένια λύκων. Ζώντας με τ' άλλα λυκόπουλα στην αγέλη, έμαθε ένα σωρό μυστικά για να κυνηγάει στα μονοπάτια της ζούγλας. Ο Ακέλας ο αρχηγός της αγέλης, η Μπαλού η γριά αρκούδα, ο Μπαγκήρας ο μαύρος πάνθηρας, ο Κάα ο βόας, ακόμα και ο κακός κουτσός τίγρης, ο Σηρ Χαν, δίδαξαν με τον τρόπο τους στον Μόγλη όλα τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου κόσμου και τον έμαθαν να σέβεται το Νόμο της Ζούγλας και να ακολουθεί πάντα το σωστό μονοπάτι.
Ο Μπέιτεν Πάουελ, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, αγάπησε πολύ την ιστορία αυτή και τη διηγήθηκε στα πρώτα Λυκόπουλα που άρχισαν να παίζουν και να οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής της Αγέλης που ανέθρεψε τον Μόγλη.

Οι Γερόλυκοι…
Είναι οι ενήλικοι που εθελοντικά δίνουν χρόνο, δημιουργικότητα και αγάπη για να φέρουν το "μεγάλο έργο" εις πέρας!
Το Επιτελείο αποτελείται από τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς. Όλοι εκπαιδεύονται επίσημα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για να είναι όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένοι! Κερδίζουν από την αγάπη των παιδιών, το σεβασμό των γονιών και την προσωπική τους εξέλιξη.

Οι Εξάδες…
Κάθε Αγέλη διαιρείται σε 2-6 εξάδες. Οι εξάδες είναι οι μικρότερες ομάδες στις οποίες χωρίζεται η Αγέλη και αποτελούνται από 5-8 παιδιά. Τα Λυκόπουλα επιλέγουν δημοκρατικά τον Πρώτο και τον Δεύτερο της εξάδας που συνήθως είναι τα Λυκόπουλα εκείνα που έχουν την περισσότερη εμπειρία και τον κατάλληλο χαρακτήρα και είναι ικανά να βοηθήσουν τις εξάδες τους σε ό, τι χρειαστούν!
Τα ονόματα των εξάδων μας είναι:
               Μαυροί
               Ασπροί
              Κόκκινοι
                Καφέ
Η κάθε εξάδα έχει και τη δική της "κραυγή" την οποία έχουνε γράψει τα Λυκόπουλα και την φωνάζουν κάθε φορά που τελειώνουν ένα Παιχνίδι! Η κάθε εξάδα έχει μέσα στην Αγέλη και την δική της γωνιά την οποία διακοσμεί όπως θέλει!

 

 

 

4o Σύστημα Προσκόπων Πυλαίας

Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου

* Σταματέλου 20, 55534 Πυλαία

( +30 6987658577

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε

Σάββατο  17:00-19:30

Κυριακή   11:00-14:00

Στο 4scouts.gr φτιάχνουμε μπισκοτάκια (cookies) για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σου.