Προσκοπικό δίκτυο

 

 

Το Προσκοπικό Δίκτυο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήματος και είναι ισότιμο με τα άλλα τρία Τμήματα (Αγέλη Λυκοπούλων, Ομάδα Προσκόπων, Κοινότητα Ανιχνευτών). Ο Σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 – 30 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία.


Στόχος

Στόχος του είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, την ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, την υποστήριξη στις ανησυχίες τους, την διέξοδο στους προβληματισμούς τους και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη των στοιχείων της προσωπικότητάς τους. Το όνομα του τμήματος στο Σύστημα είναι «Προσκοπικό Δίκτυο». Έχει τον όρο «Δίκτυο» που προτρέπει την επικοινωνία και την συνεργασία με άλλους εντός και εκτός Κίνησης, όπως άλλα δίκτυα ή φορείς, συνάδει με την εξωστρέφεια που θέλουμε να δώσουμε στην Κίνησή μας και έχει τον όρο Προσκοπικό που προσδιορίζει την ταυτότητά μας, ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, το υπηρετείν και το «έσο έτοιμος».

Το Προσκοπικό Δίκτυο έχει προσαρμόσει τους παιδαγωγικούς του στόχους, τη διοίκηση, την οργάνωση αλλά και την μεθοδολογία του στις ανάγκες και προσδοκίες των νέων αυτής της ηλικίας, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα στήριγμα στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Το γεγονός ότι τα μέλη του Δικτύου είναι ενήλικα δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποικιλία θεμάτων, που πιθανώς να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τα μέλη των άλλων κλάδων.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος του Δικτύου, εκτός των άλλων, είναι η προσφορά σε άλλους και η κοινωνική παρέμβαση. Τα μέλη του Προσκοπικού Δικτύου μπορούν να στελεχώσουν προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης της πολιτείας ή των Δήμων, καθώς και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό.

Σύνθημα του Προσκοπικού Δικτύου είναι «ΕΜΕΙΣ και ΟΙ ΑΛΛΟΙ» !!

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως ένας χώρος που έχει την ανάγκη μας και περιμένει την βοήθεια και την προσφορά μας είναι η ίδια η Κίνηση. Τα μέλη του Δικτύου θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα άλλα Τμήματα του Συστήματος. Αυτό άλλωστε εντάσσεται στο σύστημα προόδου του μέλους του Δικτύου.

Δράσεις
 
Οι δράσεις που μπορεί να γίνουν από τα μέλη του Δικτύου καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Το γεγονός ότι τα μέλη του Δικτύου είναι ενήλικα δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποικιλία θεμάτων, που πιθανώς να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τα μέλη των άλλων κλάδων. Οι δράσεις μπορεί να γίνουν μόνο από τα μέλη του Δικτύου, ή σε συνεργασία με άλλους φορείς ή εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους. Μπορεί να γίνουν από όλα τα μέλη του Δικτύου μαζί, μόνο από μερικά, ή ατομικά. Μπορεί να πραγματοποιηθούν στην ύπαιθρο, ή στην πόλη, σε κλειστό ή σε ανοιχτό χώρο, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δράσεις που διαρκούν μερικές ώρες, ή μέρες, να είναι απλές, ή Μεγάλες Σύνθετες Δράσεις.


Γενικώς οι δράσεις πρέπει : 

  • Να έχουν έντονη κοινωνική παρέμβαση σε θέματα που η Κίνησή μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

  • Να είναι ευχάριστες, ελκυστικές, να έχουν ενδιαφέρον, περιπέτεια και να έχουν την αίσθηση της πρόκλησης.

  • Να δίνουν ευκαιρίες για νέες γνώσεις και να αναπτύσσουν ικανότητες.

  • Να προσφέρουν ευκαιρίες για την συμπλήρωση των απαιτήσεων του συστήματος προόδου.

  • Να διευρύνουν τους ορίζοντες του νου, της καρδιάς και της ψυχής, να αναπτύσσουν το σώμα και την διάθεση για δημιουργία.

  • Να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών του Δικτύου.

Το Προσκοπικό Δίκτυο είναι πλέον 4ος κλάδος σε κάθε Σύστημα. Έχει σκοπό, στόχο, πρόγραμμα, δυναμική. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στα μέλη του, στην κοινωνία και στον Προσκοπισμό.

 

4o Σύστημα Προσκόπων Πυλαίας

Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου

* Σταματέλου 20, 55534 Πυλαία

( +30 6987658577

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε

Σάββατο  17:00-19:30

Κυριακή   11:00-14:00

Στο 4scouts.gr φτιάχνουμε μπισκοτάκια (cookies) για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σου.