Το Σύστημα μας

 

 

Τα Συστήματα αποτελούν τον πυρήνα της Προσκοπικής Κίνησης και είναι αυτάρκεις Προσκοπικές Μονάδες που αποτελούν το Προσκοπικό περιβάλλον, όπου το παιδί, από Τμήμα σε Τμήμα δέχεται διαδοχικά τα βιώματα και τις εμπειρίες της Προσκοπικής του ζωής. Σε κάθε Σύστημα λειτουργεί από ένα Προσκοπικό Τμήμα κάθε Κλάδου (Αγέλη, Ομάδα, Κοινότητα & Προσκοπικό Δίκτυο).

Ανάλογα με την ειδικότητά του μπορεί να αποτελεί Σύστημα Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων ή Αεροπροσκόπων. Υπεύθυνος για κάθε Σύστημα είναι ο Αρχηγός Συστήματος που έχει ως βοηθό και συνεργάτη του τον Υπαρχηγό Συστήματος. Για να λειτουργήσει ένα Προσκοπικό Σύστημα πρέπει να έχει την έγκριση του Σ.Ε.Π.
 
Η 4η Ομάδα προσκόπων Θεσσαλονίκης, όπως ονομαζόταν αρχικά, καθότι τότε δεν υπήρχαν λυκόπουλα και ανιχνευτές, ιδρύθηκε το 1917.

Από τα πρώτα βήματα της ίδρυσής της η 4η Ομάδα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της πόλης μας, αφού κατά την διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στη γειτονιά της Άνω πόλης την ίδια χρονιά, οι πρόσκοποί της προσέφεραν την βοήθειά τους προς τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται ότι 6 πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης έχασαν την ζωή τους πάνω στη προσπάθεια τους να σώσουν ζωές συμπολιτών τους. 

Η 4η Ομάδα είχε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής προσφέροντας και πάλι τις υπηρεσίες της κυρίως στο νοσηλευτικό τομέα και στην εκτέλεση των συσσιτίων στην πόλη. Στην ιστορία της 4ης Ομάδας καταγράφονται στιγμές συνεχούς προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας ακόμη και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, όπου συνέχισαν να προσφέρουν και πάλι κυρίως στα κοινωνικά συσσίτια αλλά και να πραγματοποιούν κρυφά προσκοπικές συγκεντρώσεις.

Σαν 4ο Σύστημα ειδικεύτηκε στην μουσική έως το 1970, δημιουργώντας ποιοτική και πολυάριθμη προσκοπική μπάντα, συμμετέχοντας κατόπιν προσκλήσεως και εκπροσωπώντας την Θεσσαλονίκη σε κάθε προσκοπική εκδήλωση και εθνική επέτειο. Στεγάσθηκε για μεγάλο διάστημα στα ΤΟΛ στην Πλατεία Δικαστηρίων, για μικρό χρονικό διάστημα πίσω από το 4ο γυμνάσιο Αρρένων, αρκετά χρόνια στα κτίρια που βρίσκονταν στην αρχαία αγορά από όπου μετακόμισε για λίγο στον ημιυπόγειο χώρο του σχολείου δίπλα στην εκκλησία της Αχειροποιήτου έως το 1972. Το 1973 αγοράζει ιδιόκτητο χώρο στην Άνω Πόλη, λίγα μέτρα από το σημείο που ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Οι ανάγκες της εποχής, όπως τις βιώνουμε, επιβάλλουν να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να βάλουμε ένα νέο στόχο. Στόχο να ανιχνεύσουμε νέα μέρη, να διαδώσουμε και να παίξουμε το προσκοπικό παιγνίδι σε καινούρια λημέρια, όπου το 4ο θα αφήσει και πάλι τη σφραγίδα του. Σφραγίδα κοινωνικής προσφοράς και μέλη ικανά που θα μπορούν να προσφέρουν και να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές ανάγκες του σήμερα.

Έτσι λοιπόν μετά από αναζήτηση τριών χρόνων φτάνουμε σε μια χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του 4ου Συστήματος με νέους ορίζοντες, σε νέα γειτονιά, στην πόλη όμως που ιδρυθήκαμε, μεγαλώσαμε για 100 σχεδόν χρόνια και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις προσκοπικές αξίες και μεθόδους μέσα από το προσκοπικό παιγνίδι που όλοι ξέρουμε……

4o Σύστημα Προσκόπων Πυλαίας

Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου

* Σταματέλου 20, 55534 Πυλαία

( +30 6987658577

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε

Σάββατο  17:00-19:30

Κυριακή   11:00-14:00

Στο 4scouts.gr φτιάχνουμε μπισκοτάκια (cookies) για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σου.