Η Ομάδα μας

 

 

Πρόσκοποι

Οι Πρόσκοποι έχουν σαν σκοπό τους να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι πολίτες του αύριο και γι’ αυτό είναι και εξακολουθούν να παραμένουν Πρόσκοποι είτε φορούν είτε δε φορούν την προσκοπική τους στολή, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 52 εβδομάδες τον χρόνο. Μπορεί οποιοσδήποτε να τους έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη και υπακούουν στους Νόμους του Κράτους.

Οι Πρόσκοποι δεν περιμένουν να τους το ζητήσουν για να απλώσουν το χέρι τους σε μια φιλική χειραψία με άλλους Προσκόπους, με τους ηλικιωμένους, με εκείνους που η τύχη δεν έχει ευνοήσει. Είναι διακριτικοί με όλους όσους συναναστρέφονται και σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Από τότε που πρωτοϊδρύθηκε ο Προσκοπισμός πολλά εκατομμύρια από άνδρες, Κορίτσια και παιδιά έγιναν μέλη της Παγκόσμιας αυτής Κίνησης Νέων. Το σύνθημα μας είναι το ρητό “Εσο Έτοιμος”.

Οι Πρόσκοποι εκπαιδεύονται ώστε να είναι έτοιμοι να φροντίσουν τον εαυτό τους και να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους, με πρώτες βοήθειες, σκαπανική, κατασκήνωση, παρατηρητικότητα, γενικά προσόντα και υπηρεσίες γενικότερα. Οι Πρόσκοποι εκπαιδεύονται στην πρακτική και γίνονται όλοι πρακτικοί. Είναι ψύχραιμοι και έχουν κουράγιο. Είναι καλοί πολίτες και βάζουν τους άλλους μπροστά απ’ αυτούς. Σε μια δύσκολη στιγμή δεν τα χάνουν, αλλά υπολογίζοντας τις δυνάμεις τους, τρέχουν και βοηθούν αυτόν που τους χρειάζεται. Δεν αψηφούν τον κίνδυνο ούτε διακινδυνεύουν την ζωή τους. Μετράνε καλά πριν κάνουν κάτι και κυρίως μαθαίνουν να αγωνίζονται όταν υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Δεν είναι ιππότες σ’ αστραφτερές πανοπλίες ή πράκτορες James Bond, αλλά άνδρες, κορίτσια ή παιδιά που έχουν κάτι παραπάνω… είναι Πρόσκοποι. 

Κι όταν οι Πρόσκοποι ξεπεράσουν τα σύνορα της Πατρίδας τους, όπου κι’ αν πάνε, θα βρουν αλλά αδέλφια τους Προσκόπους. Ο χαιρετισμός, το τριφύλλι, το χαμόγελο, η καλή καρδιά είναι γνωρίσματα που έχουν μόνο οι Πρόσκοποι. 

Αυτά αποτελούν το διεθνές διαβατήριο τους. Έτσι καταλαβαίνεις καλά ότι η Παγκόσμια Προσκοπική Αδελφότητα δεν είναι όνειρο αλλά μία μεγάλη πραγματικότητα, με περισσότερα από 17.000.000 ενεργά μέλη σήμερα και με πολλαπλάσια εκατομμύρια παλαιών Προσκόπων που ενισχύουν το προσκοπικό έργο με κάθε τρόπο. 

Οι Πρόσκοποι μέσα στον Προσκοπισμό διασκεδάζουν ποικιλόμορφα, γιατί αποτελούν μια παρέα, μια ομάδα, μια συντροφιά που φροντίζει να μορφώνεται διασκεδάζοντας. Ανεβαίνοντας στα βουνά, αρμενίζοντας στη θάλασσα, μαγειρεύοντας στην κατασκήνωση ή στην εκδρομή, τραγουδώντας γύρω απ’ τη φωτιά, παίζοντας, νοιώθουν την ζωή και την καταλαβαίνουν καλύτερα. Έτσι όλοι σιγά-σιγά γίνονται καλύτεροι μαθαίνοντας όλο και πιο πολλά χρήσιμα πράγματα που πέρα από την προσωπική και ομαδική τους ωφελιμότητα σημαίνουν και το ανέβασμα τους στην προσκοπική εκπαίδευση όπως λόγου χάρη να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, στις δράσεις υπαίθρου να βοηθάς τους άλλους, να κατέχεις μερικά βασικά προσκοπικά πράγματα όπως τη σκηνή σου, το τσεκούρι, τη φωτιά, να δένεις και να ξεδένεις κόμπους, να αναγνωρίζεις τα σημάδια του καιρού και ίσως να ειδικευτείς σε μερικά ή ένα από τα χόμπι σου αργότερα, αφού βοηθηθείς από τα πτυχία ειδικότητας.

Τρία πράγματα χρειάζονται για την εκπαίδευση του ανθρώπου: η φύση, η μάθηση και η άσκηση (Αριστοτέλης). Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο εξαρτώνται από την θέληση. Από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη, αλλά η θέληση. Η πίστη είναι η δύναμη της ζωής. Τα πολυτιμότερα πράγματα είναι όσα αποκτώνται με μεγάλη δυσκολία.

 

Η Ομάδα Προσκόπων είναι...
Η Ομάδα προσκόπων αποτελείται από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-15 χρονών, που οργανώνονται σε αυτοδιοικούμενες παρέες 6-9 παιδιών, τις Ενωμοτίες. Η Ενωμοτία κατευθύνεται και αντιπροσωπεύεται από τα μέλη της Ενωμοτίας στην αρχή της κάθε Προσκοπικής περιόδου και για θητεία ενός χρόνου. Κάθε Ομάδα προσκόπων αποτελείται από 3-4 ενωμοτίες, που συνεργάζονται μεταξύ τους και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των δραστηριοτήτων της Ομάδας. Οι δραστηριότητες της Ομάδας κατευθύνονται από το Συμβούλιο Τιμής, που αποτελείται από τους Βαθμοφόρους και τους Ενωμοτάρχες.

Οι δράσεις της Ομάδας περιλαμβάνουν θέματα Υπαίθριας Ζωής (Δράση και γνώση για τη φύση), Πνευματικής Καλλιέργειας (Νοητική - ψυχική βελτίωση), Σωματικής Αγωγής (Υγεία), Τεχνικές Δεξιότητες (Ικανότητα - Δημιουργία), Κοινωνικής Συνεργασίας (Προσφορά - Συναδέλφωση) και προσφέρουν στους Προσκόπους ευκαιρίες για ηθική, πνευματική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και δυνατότητες για διερεύνηση των ατομικών κλίσεων και ικανοτήτων τους. Θεμελιώδες δραστηριότητα κάθε Ομάδας Προσκόπων είναι η ζωή στην ύπαιθρο, η χρησιμοποίηση δηλαδή των προσκοπικών γνώσεων και ικανοτήτων για την άνετη διαβίωση στο ύπαιθρο με απλά μέσα, που ολοκληρώνεται με τη θερινή κατασκήνωση. 

Η σύλληψη της αρχικής ιδέας ήρθε από τον Άγγλο αξιωματικό Robert Stevenson Smyth Baden Powell, όταν υπερασπιζόταν την πόλη του Mafeking στην Κεντρική Αφρική, πολεμώντας τους Μπόερς το 1899. Για να χρησιμοποιήσει όλους τους άνδρες του στη γραμμή του πυρός, χρησιμοποίησε παιδιά στις βοηθητικές υπηρεσίες (αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς κλπ.). Μετά το τέλος του πολέμου διαπίστωσε πως η εκπαίδευση των παιδιών αυτών μπορούσε να εφαρμοστεί σε καιρό ειρήνης σαν ένα συμπλήρωμα στην αγωγή του παιδιού, αφού αυτή απέβλεπε στην ανάπτυξη των αισθήσεων και των ικανοτήτων του παιδιού, σωματικών και πνευματικών.

Τον Αύγουστο του 1907 ο Baden Powell, εφάρμοσε τις ιδέες του σε μια ομάδα δεκαέξι παιδιών που κατασκήνωσαν όλοι μαζί στο νησί Brownsea, στα νοτιοδυτικά της Βρετανικής Νήσου. Τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης στον κόσμο Προσκοπικής Κατασκήνωσης τα συγκέντρωσε στο γνωστό βιβλίο του "Προσκοπισμός για Παιδιά", που κυκλοφόρησε από τον Ιανουάριο του 1908 σε τεύχη. Έτσι, οι παιδικές οργανώσεις της εποχής στην Αγγλία άρχισαν να εφαρμόζουν τις ιδέες αυτές από μόνες τους και σε λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί η Προσκοπική Κίνηση στην Αγγλία. 

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δέχθηκε την Προσκοπική κίνηση. Ο καθηγητής της Σωματικής Αγωγής, Αθανάσιος Λευκαδίτης είδε για πρώτη φορά τους Άγγλους Προσκόπους κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 1908. Ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για αυτούς και, το Νοέμβριο του 1910 ίδρυσε την πρώτη Ομάδα Ελλήνων Προσκόπων με μαθητές του Λυκείου Μακρή. Μετά από λίγους μήνες, ανέλαβαν μαζί το έργο της οργάνωσης του Ελληνικού Προσκοπισμού οι Κ. Μελάς, Ν. Πασπάτης, Φ. Χρυσοβελόνης και Γ. Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται οι ιδρυτές της προσκοπικής κίνησης στην Ελλάδα. 

Η Ομάδα μας, η 4η Ομάδα Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου είναι από τις πρώτες ομάδες προσκόπων που ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα με μεγάλη ιστορία, αποτελούσε για πολλά χρόνια τη μεγαλύτερη προσκοπική μπάντα της πόλης μας. Γι' αυτό και η κραυγή μας είναι 

«Ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι Πρόσκοποι και μουσική»

Κι όσο πιο δυνατά τη λέμε τόσο πιο ενωμένοι νιώθουμε.

Η καθιερωμένη μας συγκέντρωση είναι μια φορά την εβδομάδα. Μας αρέσουν πολύ οι εκδρομές και οι περίπατοι, οι κατασκηνώσεις, οι κατασκευές, τα ζωηρά αλλά και τα ήσυχα παιχνίδια, τα αθλήματα καθώς επίσης και η συντροφιά με άλλα παιδιά έξω από το χώρο της Ομάδος μας.

Κάθε χρονιά είναι για μας μοναδική, γεμάτη από διαφορετικές εμπειρίες και δράσεις.

 

4o Σύστημα Προσκόπων Πυλαίας

Τοπικής Εφορίας Αγίου Δημητρίου

* Σταματέλου 20, 55534 Πυλαία

( +30 6987658577

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε

Σάββατο  17:00-19:30

Κυριακή   11:00-14:00